vuosi 2017

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2017
Värtsiläisten Seura ry on perustettu 15.04.1980 Joensuun seudun Värtsilä-Seura ry-nimisenä. 
Seuran jäsenmäärä oli toimintavuoden päättyessä 193 maksanutta jäsentä.   Ainaisjäseniä ei ole.

Johtokunta: Puheenjohtaja Aulis Kosonen, varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja Ilmari Majoinen, sihteeri Liisa Lukkarinen ja muut jäsenet Maija Hiltunen, Reino Näätänen, Ulla-Maija Pippuri ja Pirkko Tervola. 
Toiminnantarkastajat: Pertti Asikainen ja Aune Keränen varsinaiset toiminnantarkastajat ja Anita  Kyyrönen ja Tuula Toljander varatoiminnantarkastajat. 
Johtokunta kokoontui vuoden 2017 aikana 8 kertaa.

Seura erosi 31.12.2012 Karjalan Liitto ry:stä sekä Karjalaisseurojen Pohjois-Karjalan piiri ry:stä.

Muu toiminta:
Jäsentilaisuuksia on pidetty kesäkuukausia lukuun ottamatta pääasiallisesti kunkin kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Tapaamispaikat ovat vaihdelleet. Kokouskutsut on julkaistu Sanomalehti Karjalaisen järjestöpalstalla.
Kutsu vuosikokoukseen, edellisen vuoden toimintakertomus ja alkaneen vuoden toimintasuunnitelma postitettiin jäsenille.  

Vuoden 2017 toimintaa:

07.02            Matka Valamon Luostariin Heinävedelle
Perillä ruokailtiin ja tutustuttiin kahteen opastettuun näyttelyyn.  Lopuksi joimme munkkikahvit. Matkalla oli 17 jäsentä.

15.03            Vuosikokous Joensuun Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa  Kauppakatu 44 Joensuu  klo 13.0        Läsnä oli 14 yhdistyksen jäsentä. 

10.05            Maakuntamatka Liperiin
Lähtö Tohmajärven Teboililta klo 10.00 Joensuun kautta Ylämyllylle, missä tutustuimme automuseoon. Sen jälkeen tutustuimme Mantsinen Group-tuotantolaitoksiin ja ruokailimme yhtiön tiloissa. Lisäksi tutustuttiin ”Tähkä”- museoon ja nautimme kahvit Kahvila Mocassa, missä tutustuimme lisäksi kahvikuppi-näyttelyyn.  Matkalla mukana oli 27 jäsentä.

05 – 08.6     Etelä-Viron kartanokierros
Osallistuimme Liikenne Kinnunen Oy:n järjestämälle matkalle. Lähtö Joensuusta 6-tietä Helsinkiin ja laivamatka päivävuorolla. 
Ensimmäinen yöpyminen Pärnussa, toinen Otepäässä ja kolmas Tallinnassa. Matkan varrella oli useita mielenkiintoisia  kohteita ja kartanoita Matkalla oli 20 seuran jäsentä.

 22-23.7        Värtsilä-Päivät, joihin seura osallistui omalla osastollaan.
Seuran edustajat laskivat entiseen tapaan kukkalaitteen Arppen patsaalle. Osastolla oli myynnissä ”Evakkomuistoja Värtsilästä” ja  ”Vireä Vanha Wärtsilä”-kirjamme  sekä paitoja ja karttoja.

Päivillä oli tarjolla runsaasti tapahtumia ja tarjontaa. Kesäteatteriesitystä ei näillä päivillä ollut.  Seuramme jäseniä päivillä vieraili runsaasti.

06.09            Luentotilaisuus Suomi-100 vuotta Kaurilan kylätalolla.
Tilaisuus järjestettiin yhdessä Tohmajärven kansalaisopiston kanssa. Lähtö Joensuusta klo 11.30 Tohmajärven Kemien kautta kylätalolle. Jukka Jormanainen luennoi Suomen itsenäisyyden syntyhistoriasta ja vuosien 1917-1918 tapahtumista. Suuriruhtinaskunnasta tasavallaksi. Paikalla oli n. 40 -50 kuulijaa.  

04.10            Yhteislaulutilaisuus Värtsilän Kirkon seurakuntasalissa.  
Lähtö Joensuun Matkailupysäkiltä klo 11.30 Eväskontin ja Tohmajärven kautta Värtsilän kirkolle. Tilaisuus alkoi klo 13.00. Vesa Honkanen musisoi, lauloi ja laulatti. Tilaisuudessa oli kahvitarjoilu ja kahvinjuonnin lomassa pidettiin arpajaiset, missä pääpalkintona oli Kirsti Kososen leipoma lanttukukko.  Osallistujia oli 30 jäsentä.

18.11            Teatterimatka Lappeenrannan uuteen teatteriin
katsomaan Vexi Salmen elämästä kertovaa musikaalia ”Villit vuodet”.Lähtö Joensuusta  klo 8.00 Tohmajärven Kemien kautta. Ruokailu ennen esitystä ”Saimaan Helmessä. Esitys alkoi klo 13.00. Väliajalla nautimme teatterilla väliaikakahvit. Teatterimatkalla oli mukana yhteensä 30 jäsentä

13.12            Joulujuhla Tohmajärvellä Kotipirtti-ravintolassa klo 16.00
Lähtö Joensuusta klo 14.45. Vesa Honkanen viihdytti lauluin ja musiikkiesityksin. Tilaisuudessa oli myös muuta ohjelmaa. Nautittiin hyvästä tarjoilusta ja toistemme seurasta. Joulujuhlassa oli mukana n. 50 -55 jäsentä.

Jäsentilaisuuksissa ja muissa toimintaan liittyvissä tilaisuuksissa oli vuoden aikana yhteensä noin 250  jäsenkäyntiä.

Seuran talous:  
Toimintavuoden taloudellinen tulos vuodelta 2017 oli 210,69 euroa ylijäämäinen. Johtokunta esittää, että ylijäämä jätetään voitto ja tappiotilille.

Jäsenten osallistuminen seuran tilaisuuksiin on ollut vilkasta. 
Johtokunta esittää jäsenistölle kiitoksen mielenkiinnosta seuran toimintaan.

Arvoisa jäsen! Jos osoitteesi tai puhelinnumerosi on muuttunut, pyydämme ilmoittamaan siitä.

Johtokunta


TAMMIKUU 2017

Ei kuukausikokoontumista.


HELMIKUU  07.02.2017 

Matka Valamon luostariin Heinävedelle. Matka, ruokailu ravintola Trapesassa, opastetut näyttelyt Via Finlandia ja Historiallinen näyttely sekä lähtökahvi. Hinta  50€/henk.
Lähtö Tohmajärveltä klo 10.00
Eväskontin ja Joensuun matkailupysäkin (n. klo10.45) kautta.


 MAALISKUU 15.03.2017 

Vuosikokous  Joensuun Ortodoksinen Kulttuurikeskus klo 13.00  Kahvitarjoilu.
                         Kauppakatu 44 Joensuu.

Vuosikokouksessa käsiteltiin seuran sääntöjen 9.§:n määräämät asiat.

- Seuran puheenjohtaja Aulis Kosonen avasi kokouksen ja kokous todettiin sääntöjen mukaan kokoon kutsutuksi   ja päätösvaltaiseksi.
- Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Seppo Pusa, pöytäkirjan pitäjäksi Liisa Lukkarinen, pöytäkirjan tarkastajiksi  Anita Kyyrönen ja Olavi Kyyrönen ja päätettiin, että pöytäkirjan tarkastajiksi valitut toimivat myös ääntenlaskijoina.
- Hyväksyttiin seuran toimintakertomus.
-
Esiteltiin seuran tilit ja tilinpäätös vuodelta 2016 ja kuultiin toiminnantarkastajien lausunto, sekä vahvistettiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus johtokunnalle ja toimihenkilöille.
- Päätettiin jäsenmaksun suuruudeksi vuodelle 2018  20 €.  (Vuoden 2017 jäsenmaksun suuruus 20 € on päätetty jo vuoden 2016 vuosikokouksessa.)
- Hyväksyttiin johtokunnan esittämä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodeksi 2017.  (Seuran tuleva tominta esillä jäljempänä tällä sivulla.)
- Johtokunnan puheenjohtajaksi seuraavaan vuosikokoukseen saakka valittiin edelleen Aulis Kosonen ja johtokunnan jäseniksi Maija Hiltunen, Liisa Lukkarinen, Ilmari Majoinen, Reino Näätänen, Ulla-Maija Pippuri ja Pirkko Tervola.
- Seuran toiminnantarkastajiksi valittiin Aune Keränen ja Pertti Asikainen ja varatoiminnantarkastajiksi Anita Kyyrönen ja Tuula Toljander.
- Päätettiin julkaista kokouskutsu entiseen tapaan jäsenille lähetettävällä jäsenkirjeellä ja sanomalehti Karjalaisen järjestöpalstalla.

Kaikki päätökset olivat yksimielisiä.


HUHTIKUU  2017

Ei kuukausikokoontumista.

Retki Liperiin. Tutustumme ensin Ylämyllyllä automuseoon ja sen jälkeen ruokailu Ylämyllyllä. Liperin kirkolla tutustumme  "Tähkä" - maatalousmuseoon. ( Linkitetyltä sivulta löydät lisää tietoa Penttilän museoalueesta).  Ennen kotimatkaa juomme kahvit Mocca kahvilassa.  Katso kahvilan esittely tästä http://kahvilamocca.fi/ (Etusivun alalaidasta löydät kuvagallerian).
Matkan hinta 40 €  (kuljetus, ruokailu, kahvi ja pääsymaksut).
                                                               __________________________

Retkellä oli mukana runsas kaksikymmentä seuran jäsentä.  Automuseossa ihasteltiin ja ihmeteltiin vanhoja auitoja, niiden määrää ja kuntoa, plus monenmoista muuta museoon kerättyä tavaraa.  Museon omistaja Keijo Hirvonen ohjaili joukkoa autohalleissa.

Yllämyllyn Väikankaalla ruokailtiin Mantsinen Group LTd OY:n tiloissa ja tutustuttiin yrityksen toimintaan ja tuotantoon.  Todella suuria nostureita tehdään Mantsisella, lajissaan maailman suurimpia ja tekniikaltaan nykyaikaisimpia. Tässä jutun perässä on muutamia kuvia myös Mantsisen halleista, jossa ihmettelimme mahtavan kokoisia teräsrekenteita, mutta kuvaajalta loppui kamerasta akku juuri kun päästiin näkemään ne suurimmat koneet.  Eipä silti ei niitä olisi millään saanut sopimaan kuvaan siellä hallin sisällä.  Paremman kuvan Mantsinen Group Ltd Oy:n toiminnasta ja tuotannosta saa firman nettisivustolta.
Katso vaikka   http://www.mantsinen.com/fi/

Ylämyllyllä oli niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa, että suunniteltu aika ylitettiin reilusti ja jouduttiin jonkin verran tinkimään seuraavista käyntikohteista Liperin kirkonkylällä.  Kahnvila Moccaan tutustuttiin ja nautittiin päiväkahvit  tortun kera. Ja vielä ehdittiin käydä Tähkä-museossakin.  Tämä viimeinen museokäynti jäi vähän puolinaiseksi kun aikaa oli  monipuolisen museon antiin tutustumiseen aivan liian vähän.  Kannattaa käydä uudelleen joskus toiste vaikkapa pienemmällä porukalla.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvin mielenkiintoinen ja antoisa retkipäivä.  Kiitokset myllyn vanhojen autojen ja Tähkämuseon esittlelystä asianomaisille museoiden hoitajille ja aivan erityiskiitos  Veli Mantsiselle siitä, että saimme erittäin ystävällisen vastaanoton ryhmällemme ruokailuineen ja tututumiskäynteineen Mantsinen Group Ltd Oy:n tuotantolaitokseen.  Tässä taisi olla enemmän kuin ripaus mukana värtsiläistä kotiseutuhenkeä.


KESÄKUU 05.-08.06.2017

Etelä-Viron kartanokierros. ma-to 5. - 8.6.2017.

Lähtö 5.6 aamulla 6-tietä pitkin Helsinkiin. Kyytiin pääsee matkan varrelta. Laivamatka päivävuorolla ja ensimmäinen yö Pärnussa kylpylä Viiking SPA:ssa, toinen yö Otepäässä Pyhäjärven SPA:ssa ja kolmas yö Tallinnassa hotelli Expressissä. Hinta 320 €/hlö 2hh:ssa ja 380 €/hlö 1hh:ssa, sisältää aamiaiset hotelleissa, illalliset Pärnussa ja Otepäässä (ei Tallinnassa) ja sisäänpääsymaksut ja opastukset käyntikohteissa. Käyntikohteet 6.6: Olustveren kartano/museo, Viljandin vanhakaupunki, Sagasten kartano, Röugen laakso ja kirkko, Vörun kaupunki ja Otepää. Käyntikohteet 7.6: Ulenurmen kartano/maatalousmuseo, Tarton kaupunki, Paiden Vallitorni ja Ylemistön kauppakeskus Tallinnassa.       (linkitykset tämän sivun ylläpidon)

Kartanokierroksesta on  kuvia ja pieni matkakertomus nettilehti Värtsissä.
Katso linkki  http://www.vartsi.net/2017/06/15/viron-kartanoilla/


HEINÄKUU 21. - 23.7.2017

Värtsiläpäivät.
Seura laskee kukkalaitteen Arppen muistomerkille ja myy seuran julkaisemia kirjoja ja paitoja.

Katso linkki   Kuvia Värtsiäpäiviltä 


ELOKUU  2017
Ei kuukausikokoontumista.


SYYSKUU  06.09.2017

Suomi 100 vuotta.  Kaurilan kylätalo  klo 13. 00.  Tapahtuma järjetetty yhteistyössä Tohmajärven kansalaisopiston ja Kaurilan kyläyhdistyksen kanssa.
Suuriruhtinaskunnasta tasavallaksi. Juhon, Simon ja Feodorin kohtalot vuosien 1917 - 1918 Värtsilässä ja Tohmajärvellä. Näiden kolmen henkilön kautta Jukka Jormanainen kertoo tuon levottoman ajan elämästä ja tapahtumista Värtsilässä ja Tohmajärvellä. Mukana kulkee iso joukko muitakin aikalaisia. Mainituista henkilöistä Juho on kotoisin Värtsilän Tervavaarasta, josta Jukkakin on lähtöisin. Jukka toimii pappina Pirkkalassa.
Tilaisuudessa myös Suomi 100 teemaan sopivaa musiikkia / Vesa Honkanen. 

Katso linkki    http://www.vartsi.net/2017/09/18/suomi-100-kaurilan-kylatalolla-6-9-2017/


LOKAKUU  04.10.2017

Laulutapahtuma Värtsilän seurakuntakodissa. klo 13. 
Vesa Honkanen laulattaa ja laulaa.   Arpajaiset.


 MARRASKUU  18.11.2017

Teatterimatka Lappeenrantaan 
Lappeenrannan uudessa teatterissa Musikaali "Villit vuodet"  klo 13.00 päivänäytös.
Katso linkit:  Teatteri   Villit vuodet     Matkan hinta noin 70 € sisältää esityksen, kuljetuksen, ruokailun ja väliaikakahvin. 


JOULUKUU  13.12.2017

Joulujuhla Tohmajärvellä Ravintola Kotipirtissä klo 16.00  Osoite Talluksentie 26 Tohmajärvi.
Kuljetus Joensuun Siltakadun matkailupysäkiltä klo 14.45 Eväskontin kautta.  Hinta 30 € sisältää kuljetuksen ja tarjoilun, omalla kyydillä kulkijat maksavat tarjoilusta  20 €. 

PC130198 – kopio.JPG

 PC130199.JPG

 PC130200.JPG

PC130202.JPG

PC130207.JPG

 

Copyright © 2013 Värtsiläisten Seura ry