"Reissu se ol  ja muistaa sen aina"
EVAKKOTARINOITA VÄRTSILÄSTÄ img230 copy

Aulis Kososen ja Kirsi Siekkisen toimittama Värtsiläisten seuran uusin julkkaisu. Kirjaan on koottu kolmenkymmenen värtsiläisen henkilökohtainen evakkotarina, joko haastatellen tai kertojan itsensä kirjoittamana. Väliin on sijoitettu dokumenteista koottua tarinoihin liittyvää asiatietoa. Kirjan evakkotarinat on koottu vuosien 2013 ja 2014 aikana. Evakkotaipaleellaan v. 1939 - 1945  kertojat ovat olleet lapsina tai nuorina.

Kirjan hinta:  20 €
Kirjaa voi kysyä myös Värtsilän kylätalolta taiTohmajärven Matkapalvelusta

VIREÄ VANHA VÄRTSILÄ

Vireä Vanha Värtsilä"Värtsiläisten Seura ry:n kustantama historia- ja kuvateos avaa menneisyyden polkuja alun alkaen Tohmajärven maaseudulla sijaitsevaan pohjoiskarjalaiseen kylään, joka alkoi kehittyä 1850-luvulla kukoistavaksi tehdasyhteisöksi. Samalla lukija pääsee monivaiheiselle aikamatkalle vanhan Värtsilän yhteiskunta- elämään. Lisäksi tuodaan esille kirkon historiaa, seurakunnan papiston muistoja, rautaruukin vaiheita ja sen myötä Värtsilän rikasta sivistys- ja kulttuurihistoriaa. Tehtaan johto, työnjohto ja työläiset elivät kuin suuren perheen jäseninä yhdessä, oman kotiseudun tulevaisuutta rakentaen. Värtsiläisten Seuran arkistoista löytyneet harvinaiset valokuvat rytmittävät kerrontaa. Muistot tehtaanpatruuna Nils Ludvig Arppen ja vuorineuvos Wilhelm Wahlforssin elämäntyöstä kantavat nykypäivään saakka. Vanha Värtsilä on historiaa, mutta voimakas kotiseututyö kaikissa muodoissaan osoittaa sen, mitä rakkaus karjalaiseen kotipaikkaan ja kauneimpiin muistoihin yhä voi tänä päivänä saada aikaan."

Toimittanut: Unto Martikainen
Julkaisija: Värtsiläisten Seura ry, Joensuu 2012

Kirjan hinta: 20 euroa

MUISTOJEN VÄRTSILÄ
(Myyty loppuun)

Muistojen VärtsiläVärtsiläisten Seura julkaisi vuonna 2009 kokoomateoksen Muistojen Värtsilä, jossa entiset Värtsilän asukkaat kertovat muistojaan rajantakaisesta Värtsilästä.

"Kun jatkosota päättyi, vedettiin uutta rajaa Suomen ja Neuvostoliiton välille. Värtsilän pitäjästä kaksi kolmannesta jäi Neuvostoliiton puolelle. Suuri joukko Värtsilän väkeä joutui jättämään kotikunnaansa ja hankkiutumaan uusille asuinsijoille. Taakse jäivät tutut marjamaat, lehmihaat ja Jänisjärven hietarannat. Vuosikymmeniin heillä ei ollut mahdollisuutta käydä syntymäseuduillaan. Lapsuutensa ja nuoruutensa tanhuville he pääsivät vain muistoissaan.

Tämä teos on kooste Värtsilästä lähteneiden muistoja yhteisesti jaettavaksi. Se sisältää ihmiskohtaloita, traagisia ja onnellisia, se kertoo vuosikymmenten takaisesta elämästä, mutta ennen muuta se on kunnianosoitus taaksejääneelle lapsuuden ja nuoruuden maailmalle, sen paikoille ja ihmisille - Vanhalle Värtsilälle."

Toimittaneet: Liisa Lukkarinen ja Risto Turunen
Julkaisija: Värtsiläisten Seura ry, Joensuu 2009

PIKEEPAITA seuran tunnuksella

Pikeepaita seuran tunnuksellaSeuramme tunnuksella varustettu pikeepaita. Värit punainen, musta, oranssi ja khaki.
Naisten malli muotoiltu, koot S, M, L, XL ja XXL. Miesten malli suora, koot M, L, XL ja XXL.

Paidan hinta: 10,00 euroa + postikulut

RAITTIKARTTA VÄRTSILÄ V. 1940
JA VÄRTSILÄN TALOT ISOJAON ALUSSA N. V. 1750 - 1800. Vanhan Vrtsiln raittikartta nettisinulle

A3 kokoinen karttalehti, jossa talot numeroituina ja nimettyinä kylän päätien molemmin puolin.

Kartan hinta 5 € + postikulut