myyntituotteet

Aulis Kososen toimittama Värtsiläisten Seuran neljäs kirja  Valkoisen talon historia on nyt valmis.  Kirjoja on saatavana seuran puheenjohtajalta Aulis Kososelta  puh. 0505552244 tai sihteeriltä Liisa Lukkariselta puh. 0405547289,  hinta 15 euroa  (+ mahdollinen postimaksu).  Saatavana on vielä myös  Unto Martikaisen toimittama Vireä Vanha Värtsilä  sekä Aulis Kososen ja Kirsi Siekkisen toimittama  Evakkotarinoita Värtsilästä. Näiden hinta 15 euroa/ kpl tai alehintaan 2 kirjaa 20 eurolla. Myös Värtsilän Kylätalolla on Valkoisen talon historiaa myytävänä. Kylätalolla kirjan hinta on 16 euroa. 

img008a2.jpgimg009a2.jpg
Tässä takakannen esittelyteksti paremmin luettavassa muodossa.

Valkoinen talo rakennettiin kunnalliskodiksi Värtsilän kunnan suuruuden aikoina. Talo ei ehtinyt toimia kunnalliskotina kovinkaan kauan. Värtsilän kunta menetti jatkosodan rauhansopimuksessa kaksi kolmasosaa pinta-alastaan Neuvostoliitolle. Värtsilän kultahammas eli Wärtsilä Yhtymän rautatehtaat jäivät rajan taakse. Valkoisen talon käyttötarkoitus muuttui. Talo toimi sota-aikaan sairaalana ja sen jälkeen evakkojen kotina, vanhusten asuntona ja kunnan kirjastona. Köyhä Värtsilän kunta ei pystynyt saneeraamaan taloa asuinkäyttöön. Talo jouduttiin myymään pilkkahinnalla, mutta sen saneeraaminen ei onnistunut. Lopulta talon uudelleenmyynnin jälkeen sitä on vähitellen saneerattu.  Valkoinen talo seisoo ylväänä ja tukevana kuin linna Jänisjoen rannalla. Tämän kirjan tarkoituksena on tuoda esille Valkoisen talon monet vaiheet ja palauttaa mieleen siellä asuneiden muistoja.

 

"Reissu se ol  ja muistaa sen aina"
EVAKKOTARINOITA VÄRTSILÄSTÄ img230 copy

Aulis Kososen ja Kirsi Siekkisen toimittama Värtsiläisten seuran uusin julkkaisu. Kirjaan on koottu kolmenkymmenen värtsiläisen henkilökohtainen evakkotarina, joko haastatellen tai kertojan itsensä kirjoittamana. Väliin on sijoitettu dokumenteista koottua tarinoihin liittyvää asiatietoa. Kirjan evakkotarinat on koottu vuosien 2013 ja 2014 aikana. Evakkotaipaleellaan v. 1939 - 1945  kertojat ovat olleet lapsina tai nuorina.

Kirjan hinta: 15 €/kirja. Jos ostat kaksi kirjaa kerralla on hinta 10 €/kirja.
Kirjaa voi kysyä myös Värtsilän kylätalolta tai Tohmajärven Matkapalvelusta
Tilaukset: Liisa Lukkarinen, puh. 040 554 7289 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

VIREÄ VANHA VÄRTSILÄ

Vireä Vanha Värtsilä"Värtsiläisten Seura ry:n kustantama historia- ja kuvateos avaa menneisyyden polkuja alun alkaen Tohmajärven maaseudulla sijaitsevaan pohjoiskarjalaiseen kylään, joka alkoi kehittyä 1850-luvulla kukoistavaksi tehdasyhteisöksi. Samalla lukija pääsee monivaiheiselle aikamatkalle vanhan Värtsilän yhteiskunta- elämään. Lisäksi tuodaan esille kirkon historiaa, seurakunnan papiston muistoja, rautaruukin vaiheita ja sen myötä Värtsilän rikasta sivistys- ja kulttuurihistoriaa. Tehtaan johto, työnjohto ja työläiset elivät kuin suuren perheen jäseninä yhdessä, oman kotiseudun tulevaisuutta rakentaen. Värtsiläisten Seuran arkistoista löytyneet harvinaiset valokuvat rytmittävät kerrontaa. Muistot tehtaanpatruuna Nils Ludvig Arppen ja vuorineuvos Wilhelm Wahlforssin elämäntyöstä kantavat nykypäivään saakka. Vanha Värtsilä on historiaa, mutta voimakas kotiseututyö kaikissa muodoissaan osoittaa sen, mitä rakkaus karjalaiseen kotipaikkaan ja kauneimpiin muistoihin yhä voi tänä päivänä saada aikaan."

Toimittanut: Unto Martikainen
Julkaisija: Värtsiläisten Seura ry, Joensuu 2012

Kirjan hinta: 15 €/kirja. Jos ostat kaksi kirjaa kerralla on hinta 10 €/kirja.
Tilaukset: Liiisa Lukkarinen, puh. (013) 314 467 ja 040 554 7289 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


 MUISTOJEN VÄRTSILÄ   
(Myyty loppuun)

Muistojen VärtsiläVärtsiläisten Seura julkaisi vuonna 2009 kokoomateoksen Muistojen Värtsilä, jossa entiset Värtsilän asukkaat kertovat muistojaan rajantakaisesta Värtsilästä.

"Kun jatkosota päättyi, vedettiin uutta rajaa Suomen ja Neuvostoliiton välille. Värtsilän pitäjästä kaksi kolmannesta jäi Neuvostoliiton puolelle. Suuri joukko Värtsilän väkeä joutui jättämään kotikunnaansa ja hankkiutumaan uusille asuinsijoille. Taakse jäivät tutut marjamaat, lehmihaat ja Jänisjärven hietarannat. Vuosikymmeniin heillä ei ollut mahdollisuutta käydä syntymäseuduillaan. Lapsuutensa ja nuoruutensa tanhuville he pääsivät vain muistoissaan.

Tämä teos on kooste Värtsilästä lähteneiden muistoja yhteisesti jaettavaksi. Se sisältää ihmiskohtaloita, traagisia ja onnellisia, se kertoo vuosikymmenten takaisesta elämästä, mutta ennen muuta se on kunnianosoitus taaksejääneelle lapsuuden ja nuoruuden maailmalle, sen paikoille ja ihmisille - Vanhalle Värtsilälle."

Toimittaneet: Liisa Lukkarinen ja Risto Turunen
Julkaisija: Värtsiläisten Seura ry, Joensuu 2009

PIKEEPAITA seuran tunnuksella

Pikeepaita seuran tunnuksellaSeuramme tunnuksella varustettu pikeepaita. Värit punainen, musta, oranssi ja khaki.
Naisten malli muotoiltu, koot S, M, L, XL ja XXL. Miesten malli suora, koot M, L, XL ja XXL.

Paidan hinta: 10,00 euroa + postikulut
Tilaukset: Liisa Lukkarinen, puh. 040 554 7289 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.RAITTIKARTTA VÄRTSILÄ V. 1940
JA VÄRTSILÄN TALOT ISOJAON ALUSSA N. V. 1750 - 1800. Vanhan Vrtsiln raittikartta nettisinulle

A3 kokoinen karttalehti, jossa talot numeroituina ja nimettyinä kylän päätien molemmin puolin.

Kartan hinta 5 € + postikulut
Tilaukset: Liisa Lukkarinen, puh. 040 554 7289 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

Copyright © 2013 Värtsiläisten Seura ry